Ana Sayfa Haberler Sınai Mülkiyet Farkındalık Kampanyası Açılış Toplantısı


Türk Patent Enstitüsü ve EPO işbirliğinde oluşturulan Sınai Mülkiyet Farkındalık Kampanyası Açılış Toplantısı bugün Türk Patent Enstitüsü’nde yapıldı.

Toplantıya, Türk Patent Enstitü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN ve Enstitü temsilcilerinin yanı sıra, Avrupa Patent Ofisinden Akademi Direktörü ve Patent Enformasyonu Birimi Başkanı Richard FLAMMER ile birlikte Proje Sorumlusu ve Proje Danışmanından oluşan 3 kişilik heyet, Avrupa Birliği İç Pazar Uyum Ofisi (OHIM) Akademi Başkanı Vincent O’REILLY, Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Fazilet VARDAR SUKAN katılım sağladı. 

Açılışta konuşan Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, “Sınai Mülkiyet Farkındalık Kampanyası” proje uygulaması için belirlenen dört pilot ülkeden birinin Türkiye olmasından ve bu çerçevede projeye Ankara’da ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 

Toplumda sınai mülkiyet bilgisinin artırılması ve yaygınlaştırılması açısından önem taşıyan proje için üniversitelerin öncelikli hedef kitle olarak belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. ASAN, proje çerçevesinde üniversite yönetimleri ile işbirliği içerisinde yürütülecek çalışmalarla sınai mülkiyet sisteminin geliştirilmesi ve inovasyon kapasitesinin artırılması yönünde Avrupa düzeyinde başarılı sonuçlar alınacağına ilişkin inancını dile getirdi. 

Prof. Dr. Habip ASAN, Sınai Mülkiyet Farkındalık Kampanyası’nın EPO ile işbirliği içerisinde hayata geçirilen “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması” projesinin uygulanmasında da katalizör görevi görerek proje sonuçları üzerinde önemli katkılar sağlayacağını belirtti. “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması” projesi, Türkiye’de sınai mülkiyet akademisi kurulmasına yönelik olarak oluşturulan WIPO işbirliğindeki “Sınai Mükiyet Akademisi” projesi ve Türk Patent Enstitüsü’nün diğer çalışmaları hakkında kısa bilgiler verdi. 

Prof. Dr. ASAN, toplumda sınai mülkiyet farkındalığının arttırılmasının yanı sıra, patent bilgisinin stratejik olarak kullanılır hale gelmesi sonucu yerli patent başvurularının geçtiğimiz yıl % 26 arttığına dikkat çekti. Üniversitelerden gelen patent ve faydalı model başvurularının da 2011 yılında %32 arttığını, yakın bir gelecekte bu oranların daha da artacağının beklendiğini söyledi.

Sınai Mülkiyet Farkındalık Kampanyası kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerin ele alındığı toplantıda ayrıca projenin hayata geçirilmesi sürecinde Türk Patent Enstitüsü, OHIM ve EPO tarafından sağlanacak destekler görüşüldü.

TPE-EPO işbirliğiyle üniversitelerde sınai mülkiyet bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla 2011 sonbaharında oluşturulan“Sınai Mülkiyet Farkındalık Kampanyası” ile üniversitelerde fikri mülkiyet kültürünün oluşturulması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi; üniversite eğitim müfredatına patente odaklanılarak fikri mülkiyetin entegre edilmesi hedefleniyor. 2012 sonbaharında neticelendirilmesi düşünülen Projenin amacına ulaşabilmesi için ilk aşamada rektörler zirvesi düzenlenerek, karar verici konumda olan bakanlara, üniversite yöneticilerine, rektörlere, dekanlara ulaşılması planlanıyor.